Folosirea unei mașini de spălat vase ușurează treburile casnice și economisește timp preţios. În plus, folosirea maşinii de spălat vase este benefică şi pentru mediu, deoarece folosește mai puțină energie și apă decât spălatul manual al vaselor. În general, toate vasele marcate de producător ca potrivite sau testate pentru mașina de spălat vase pot fi spălate în acest mod. Dacă respectați niște reguli foarte simple și utilizați cea mai potrivită varietate de produse Somat, vasele dumneavoastră vor ieși din mașină de fiecare dată strălucitoare şi fără pete.
Pre-clătire / curățare
În funcție de tipul mașinii, unele programe cu ciclu de clătire pot fi selectate direct. Aceste programe oferă în mod normal curățare mai intensă. Informațiile aferente se găsesc în manualul de utilizare a mașinii sau pe pagina web a producătorului. Cu funcția pre-clătire/curățare, resturile de mâncare care pot fi ușor îndepărtate cu apă rece sunt eliminate imediat. Apoi ciclul de curățare începe cu apă curată înainte ca detergentul să fie adăugat automat din compartimentului dedicat. În funcție de programul selectat, apa este încălzită până la o temperatura între 35 și 75 °C. Ciclul de spălare durează 15 - 90 de minute și se termină atunci când apa este evacuată.
Clătire intermediară
Toate programele includ o clătire intermediară. Acest ciclu este necesar pentru îndepărtarea apei murdare și a resturilor de mâncare rămase și pregătește vasele pentru clătirea finală. Clătirea intermediară se termină cu evacuarea apei.
Clătirea finală
Toate programele cu excepția programului de pre-clătire includ o funcție de clătire finală. Apa intră în mașină și, în programele standard, este încălzită la maximum 75 °C. Cât timp este încălzită apa, este adaugată automat şi soluția de clătire din compartimentul dedicat. Cu Somat Gold sau All in One, nu este necesară adăugarea suplimentară de soluție de clătire, deoarece aceste produse conțin deja incorporat in formulă.
Uscarea
Toate programele cu excepția ciclurilor foarte scurte “doar clătire” dedicate curățării rapide exclusiv a paharelor, de exemplu, includ uscarea. Căldura stocată de la clătirea finală ajută la uscarea vaselor. Ciclul de uscare durează, de obicei, între 20 și 70 de minute.
Dedurizarea apei
Somat Special Salt se poate utiliza pentru cea mai mare parte a mașinilor de spălat vase. Aceste mașini efectuează dozarea automată a soluției de dedurizare a apei la intervale adecvate folosind soluția de sare din rezervor. Dacă se folosește Somat All in One sau Somat Gold, nu este nevoie să se adauge sare pentru mașina de spălat vase dacă duritatea apei nu depășește 21 °dH (scara germană pentru duritate). Aceste tablete au incorporate in formulă funcţia de dedurizare a apei.
În primul rând puteţi reduce temperatura de spălare a vaselor la 50 °C sau 55 °C. Astfel veţi economisi aprox. 84 kWh şi 1.497 de litri de apă pe an.
În al doilea rând, utilizaţi un program automat. Acestea sunt concepute cu cele mai bune setări pentru vasele din mașină și utilizează cantitatea potrivită de apă și energie. Sortaţi şi aranjaţi vasele după cum este recomandat în instrucţiunile producătorului. Verificaţi şi curăţaţi filtrele cu regularitate. Nu în ultimul rând, dacă este posibil, folosiţi maşina de spălat vase doar încărcată complet.
Programele automate reglează automat cele mai bune setări pentru vasele din mașină și utilizează cantitatea potrivită de apă și energie, ceea ce ajută la protejarea mediului.
Detergenții moderni pentru mașinile de spălat vase, atunci când sunt utilizați în conformitate cu recomandările, pot conduce la obținerea rezultatelor de curățare dorite chiar și la 50 °C sau 55 °C.
Termenii "potrivit pentru mașina de spălat vase" și "testat pentru mașina de spălat vase" sunt folosiți adesea pentru a descrie caracteristicile vaselor. Termenul de "potrivit pentru mașina de spălat vase" nu a fost definit oficial și este ales de producătorul vaselor doar pe baza experienței. Pe de altă parte, în ceea ce privește termenul de “testat pentru mașina de spălat vase”, evaluarea vaselor nemetalice este specificată în două standarde internaționale, EN 12875-1 și -2. Rezultatele acestor teste sunt exprimate printr-o pictogramă standardizată ca numărul maxim de cicluri de spălare la mașina automată la care vasele rezistă fără deteriorare. Pentru obiectele metalice încă nu există teste standardizate. Vasele și cratițele din metale nemagnetizabile sau dintr-un singur material pot fi spălate fără probleme, în mod normal, în mașina de spălat vase; acestea sunt marcate adesea ca "testat pentru mașina de spălat vase". Dacă obiectul este făcut din diferite materiale, de exemplu, corpul este din metal, iar mânerele din plastic și nu sunteți siguri dacă pot fi spălate în acest mod, cel mai bine este să consultați producătorul.
Vasele sunt fabricate dintr-o varietate de materiale. Modul în care un obiect va reacționa atunci când este spălat la mașina de spălat vase depinde de materialele din care este făcut și de modul în care a fost produs.
Oțelul inoxidabil
Tacâmurile, vasele, cratițele, tăvile de servit, spatulele, polonicele și sitele sunt făcute, adesea, din oțel inoxidabil. Spre deosebire de fier și de oțelul "obișnuit", oțelul inoxidabil nu ruginește. Acest proces se explică prin faptul că fierul a fost aliat cu diferite cantități din alte metale, mai ales crom și nichel. Oțelul inoxidabil poate fi spălat, în mod obișnuit, în mașina de spălat vase.
Sticla
Sticla se folosește adesea în gospodării datorită proprietăților sale speciale, cum ar fi transparența, modul în care reflectă lumina, strălucirea sa, impermeabilitatea și rezistența la substanțe chimice. Sticla poate fi spălată, în mod normal, în mașina de spălat vase.
Argintul
Tacâmurile din argint reprezintă tipul de veselă spălat cel mai des în mașina de spălat vase. Obiectele care nu sunt adecvate spălării în mașinile automate de spălat vase sunt platourile decorative, bolurile și farfuriile întinse, suporturile pentru paharele de ceai, recipientele de sare, piper și de zahăr, acoperite cu straturi sensibil mai subțiri de argint și care au adesea un strat suplimentar de smalț.
Lemnul
Obiectele nelăcuite din lemn, cum ar fi lingurile pentru gătit care nu sunt lipite pot fi spălate la mașină. Cu toate acestea, ele se vor decolora și vor dezvolta adesea o suprafață aspră. Plăcile de lemn cu o zonă de suprafață mai mare pot dezvolta mici fisuri în material. Mânerele de lemn de pe tacâmuri își vor pierde luciul sau pot crăpa. Lemnul lăcuit nu este adecvat spălării la mașina pentru vase. Lemnul se umflă, ceea ce conduce la cojirea lacului.
Ceramica
Vasele din ceramică fină pot fi împărțite în patru grupe: ceramică, piatră, porțelan și ceramică sanitară. În ceea ce privește siguranța acestor materiale în raport cu mașina de spălat vase, există o regulă: cu cât materialul este mai dur și mai puțin poros, cu atât va fi mai sigur la mașina de spălat vase.
Plasticul
În mașinile cu elemente de încălzire expuse, părțile din plastic se pot deforma cu ușurință dacă sunt plasate pe sertarul de jos. Acesta este motivul pentru care cel mai bine este să se pună orice obiect din plastic pe sertarul de sus. În prezența mâncării care pătează ușor (suc de roșii, ketchup, suc de morcovi, sfeclă de zahăr, varză roșie), plasticul își poate schimba culoarea.
Tacâmurile de argint și oțel pot fi spălate simultan în mașină. Totuși, diferitele tipuri de metale nu ar trebui să se atingă în timpul spălării, deoarece metalele se pot păta.
Aluminiul fără aliaje va reacționa atât cu acizii, cât și cu bazele și poate de asemenea prezenta modificări de suprafață chiar și atunci când a fost în contact numai cu apa. Petele negre de pe aluminiu sunt cunoscute ca "pete de apă". Aluminiul de acest gen - adesea folosit pentru presele de usturoi - nu este potrivit pentru mașina de spălat vase, deoarece deteriorarea este ireversibilă. Pentru vasele și cratițele din aluminiu, se recomandă consultarea producătorului pentru a afla dacă articolele sunt potrivite sau testate pentru mașina de spălat vase. Chiar şi straturile de aluminiu expuse în partea de jos ale vaselor și cratițelor pot însemna că obiectele nu sunt adecvate pentru spălare la mașina pentru vase.
Înainte de a încărca mașina, curățați toate resturile de mâncare care se pot îndepărta cu ușurință. Clătirea prealabilă a vaselor în chiuvetă nu este necesară, nici recomandată din punctul de vedere al protecției mediului. Singura excepție este pentru resturi care nu se dizolvă în apă, cum ar fi spanacul, scrumul de țigară sau verdeața tocată. Acestea trebuie spălate mai întâi deoarece altfel se fixează pe alte vase.
Vasele trebuie să stea bine în suporturi, mai ales paharele trebuie așezate în siguranță pentru a nu se deteriora prin zgârierea unul de altul.
Ceștile pot fi așezate în colțurile sertarelor în timp ce farfuriile adânci sunt cel mai bine poziționate în centru. Se recomandă să nu se lase obiecte nefixate, unele peste altele în sertar, deoarece pot produce o "umbră de pulverizare" care face ca apa să nu ajungă la toate obiectele din mașina de spălat vase.
Mai mult, asigurați-vă că brațele de pulverizare se pot roti liber.
Obiectele mari trebuie așezate pe sertarul de jos, iar obiectele mici și delicate, cum ar fi paharele și ceștile, pe sertarul de sus.
Tacâmurile trebuie așezate nesortate în coșul pentru tacâmuri, cu mânerele în jos. Dacă mașina dvs. are un sertar pentru tacâmuri, puteți sorta tacâmurile când le așezați în locul corespunzător.
În mașinile cu elemente de încălzire expuse, părțile din plastic se pot deforma cu ușurință dacă sunt plasate pe sertarul de jos. Acesta este motivul pentru care cel mai bine este să se pună orice obiect din plastic pe sertarul de sus. În prezența mâncării care pătează ușor (suc de roșii, ketchup, suc de morcovi, sfeclă de zahăr, varză roșie), plasticul își poate schimba culoarea.
Mașina de spălat vase trebuie lăsată mai multe minute cu ușa ușor întredeschisă după terminarea programului pentru a permite răcirea vaselor. Începeți cu grătarul de jos, pentru ca apa rămasă în grătarul de sus să nu poată picura pe vasele uscate de jos.
Când este utilizată corespunzător, o mașină de spălat vase nu necesită curățare zilnică, deoarece camera de curățare și sertarele sunt curățate automat în timpul ciclului de spălare al mașinii. Cu toate acestea, filtrul trebuie curățat cu regularitate.
Dacă se adaugă prea puțin detergent pentru mașina de spălat vase, reziduurile mai mari sau foarte grase nu sunt curățate de pe vase. De asemenea, dacă programul selectat nu este potrivit pentru gradul de murdărie (resturi de grăsime sau alte straturi de mâncare), reziduurile pot rămâne în interiorul mașinii de spălat vase și pot reduce performanța de curățare prin îngreunarea pătrunderii debitului de apă din sistem. În acest caz sau în orice alt caz în care rezultatul de curățare nu mai este satisfăcător, pereții interiori și jeturile de pulverizare ale brațelor rotative trebuie curățate.
Se recomandă un ciclu de curățare regulat cu Somat Machine Cleaner (la fiecare una - două luni) deoarece va păstra curate componentele interne ale mașinii de spălat vase.
Marginile laterale ale mașinii de spălat vase pot fi curățate cu un produs de curățare menajeră de uz general (în loc de Somat Machine Cleaner). Este suficient să aplicați produsul cu o cârpă umedă și apoi să ștergeți murdăria.
Furtunul de evacuare a apei trebuie atașat înaintea sifonului, care servește ca dispozitiv de captare a mirosurilor. În plus, furtunul nu trebuie să fie răsucit.
În al doilea rând, un program al mașinii de spălat vase selectat greșit pentru gradul de murdărie a vaselor va avea drept consecință prezența reziduurilor în sită sau filtre.
Soluție: Atârnați o sticlă de Somat Machine Cleaner în mașina de spălat vase și rulați un ciclu de curățare conform instrucțiunilor, folosind cele mai lungi programe.
În plus, reziduurile din garnitura ușii pot fi și ele o cauză. Soluție: Umeziți o cârpă cu agent de curățare și curățați garnitura ușii.
Dacă apar mirosuri din cauză că mașina nu a fost folosită timp mai îndelungat, acest lucru poate fi evitat cu ajutorul Somat Deodorizing Pearls®. Somat Gold vă ajută de asemenea la neutralizarea mirosurilor neplăcute rezultatul fiind o mașină cu miros proaspăt după fiecare ciclu de spălare.
Aproape toate mașinile de spălat vase pentru uz domestic pot fi conectate la o sursă de apă caldă. De regulă, temperatura de admisie maximă nu trebuie să depășească 60 °C – pentru mai multe informații consultați producătorul mașinii de spălat vase. Dacă mașina de spălat vase este conectată la o sursă de apă caldă, consumul de energie va fi mai mic deoarece este necesară mai puțină electricitate pentru încălzirea apei în timpul programului de spălat al mașinii. Cantitatea reală de energie economisită va depinde de temperatura apei calde de alimentare și de temperatura camerei.
Performanța de curățare a detergenților Somat s-a dovedit a fi foarte bună la mașinile conectate la un robinet de apă caldă. Chiar și ingredientele sensibile la temperatură cum ar fi enzimele prezente în formulă dezvoltă o acțiune completă: apa caldă din primul ciclu (pre-clătire sau ciclu principal, în funcție de programul ales) va fi răcită la aproximativ 30 °C de temperatura vaselor și pereții interiori ai mașinii.
Dacă se folosește o tabletă multifuncțională (de ex. Somat All in One sau Somat Gold ), nu este necesară adăugarea suplimentară de soluţie de clătire. Mai mult, pentru valori ale durității apei de până la 21 °dH (scara germană a durității), nu este nevoie să se adauge sare dedurizantă. Cu toate acestea, ar trebui să utilizați sare dedurizantă pentru niveluri de duritate mai mari pentru a vă proteja mașina și pentru a obține cele mai bune rezultate. În funcție de tipul mașinii, o lampă de avertizare poate indica lipsa soluţiei de clătire sau a sării. Aceste lămpi pot fi ignorate dacă se utilizează o tabletă multifuncțională în condiții corecte.
Detergenţii sub formă lichidă pentru spălarea manuală a vaselor nu sunt potriviți pentru utilizare în mașinile de spălat vase. Aceste produse generează spumă, care poate intra în sertarul principal al mașinii și poate declanșa blocarea acestuia. Apoi va trebui să apelați la un service autorizat pentru a repara mașina. Din același motiv, vasele pre-spălate manual trebuie clătite bine înainte de a le așeza în mașina de spălat vase.
70/75 °C Intens
Vase și cratițe cu nivel de murdărie obişnuit spre mare
65 °C normal sau universal
Reziduuri de mâncare uscate
50/55 °C normal sau universal
Vase murdare în mod obişnuit
45/55 °C Economisire energie/Eco
Vase murdare în mod obişnuit (programul poate fi mai lung decât programul normal)
35 °C – 45 °C Delicate/sticlă
Vase puțin murdare, sensibile la căldură (mai ales pahare)
35 °C – 60 °C Rapid/Scurt
Vase puțin murdare fără resturi uscate de mâncare (programul durează mai puțin de o oră, dar poate presupune un consum mai mare de energie).
Motivele pot fi următoarele: s-a ales un program necorespunzător, mașina de spălat vase a fost incorect încărcată sau că pe vase au rămas reziduurile nedizolvabile. Cea mai bună metodă pentru a evita rezultatele nesatisfăcătoare de spălare automată a vaselor la mașină este să se curețe după utilizare partea cea mai rezistentă a resturilor de mâncare de pe vase și să se așeze imediat în mașina de spălat vase. Asigurați-vă că mașina este corect încărcată, brațele de pulverizare se rotesc liber, iar duzele nu sunt blocate. Respectați următoarele sfaturi privind modul de încărcare a vaselor.
Resturile nisipoase din pahare, cești, boluri sau vase înguste pot apărea atunci când vasele au fost prea murdare sau temperatura de spălare a fost prea scăzută. Paharele înalte, înguste nu trebuie așezate în colțurile sertarului superior deoarece apa, în prezenţa obstacolelor, nu va putea ajunge la toate obiectele. Dacă resturile de mâncare nu sunt spălate, aceasta este, cel mai adesea, pentru că au fost în zone inaccesibile, adică au fost protejate de pulverizare de alte obiecte. Verificați regulat filtrele și duzele de pulverizare și curățați orice blocaje pentru a evita redistribuirea și depunerea resturilor de alimente.
Ceaiul negru poate forma o peliculă atunci când este lăsat în cană și aceasta poate rămâne în interiorul ceștii. Aceste pete pot fi extrem de dificil de îndepărtat dacă apa este foarte dură sau în cazul anumitor tipuri de ceai. Petele de ceai pot fi îndepărtate crescând dozajul de detergent pudră pentru mașina de spălat vase sau folosind o tabletă multifuncțională Somat la un program de 50/55 °C. Tabletele Somat Gold pot îndepărta petele de ceai cu uşurinţă, chiar şi la temperaturi scăzute.
Resturile de grăsime se strâng și rămân pe filtru și în interiorul mașinii dacă se spală frecvent vase foarte unsuroase la programe scurte sau la cicluri rapide. Programul mașinii de spălat vase trebuie ales întotdeauna în funcţie de gradul de murdărie a vaselor. Resturile de grăsime în exces de pe vase sau cratițe trebuie curățate simplu, de exemplu cu tacâmuri deja folosite sau cu un șervet de hârtie, înainte de a așeza vasele în mașina de spălat. Pentru a curăța cu ușurință mașina de spălat vase, recomandăm utilizarea Somat Machine Cleaner.
Dacă se utilizează sare pentru dedurizarea apei, un strat alb, solubil în apă poate rămâne pe vase din cauza soluției care scapă din compartimentul de sare. Motivele acestui fapt pot fi:
- Capacul rezervorului de sare nu este închis corespunzător, permițând soluției de sare să fie eliminată involuntar în interiorul mașinii de spălat vase.. În acest caz, trebuie să închideți capacul în mod corespunzător.
- Capacul poate avea o crăpătură foarte subțire și trebuie înlocuit.
- Este posibil să se fi adăugat prea multă sare în camera mașinii de spălat vase la reumplerea rezervorului. În acest caz, selectați un ciclu scurt și rulați mașina goală - fără vase.
Acesta ar putea fi calcar. Un strat ca acesta se poate forma atunci când se folosește detergent pudră sau tablete clasice care nu au incorporate în formulă funcţia de sare și nu există sare dedurizantă în compartimentul de sare. În acest caz, trebuie să completați cu sare sau să utilizați tablete multifuncționale cu funcție de sare (cum ar fi Somat All in One sau Somat Gold). Dacă duritatea apei este mai mare de 21 °dH (scara germană a durității), calcarul se poate depune chiar și atunci când se utilizează tablete multifuncționale. În acest caz, sarea trebuie adăugată în compartimentul respectiv fiind folosită concomitent cu produsul de curățare multifuncțional. Verificați compartimentul de dedurizare a apei, în conformitate cu manualul mașinii de spălat vase, pentru a vedea dacă este setat la duritatea apei locale.
Soluţie rapidă: Utilizați un ciclu de spălare fără vase folosind Somat Machine Cleaner la cel mai intens program. Astfel veți îndepărta depunerile de calcar. Dacă vasele spălate sunt complet acoperite cu un strat alb insolubil, ele pot fi lăsate în interiorul maşinii în timp ce mașina rulează cu un agent de curățare pentru mașina de spălat vase. Excepție: materiale sensibile la acizi cum ar fi vase cu decorațiuni sau emailuri.
Apariția petelor este probabil rezultatul unui tip de mâncare care a fost mâncat. Resturile de mâncare care conțin sulf, cum ar fi muștarul, ouăle, legumele, peștele etc. pot cauza pătarea argintului. În mașina de spălat vase, resturile de mâncare care conțin sulf au mai mult timp de a acționa asupra vaselor decât ar fi avut în cazul unei spălări manuale a vaselor. Funcția de protecție a argintului din tabletele Somat previne pătarea argintului, cât timp cauzele pătării sunt urmele de componente cu sulf din resturile de mâncare. Dacă cantitatea de resturi de mâncare este mare sau mașina este folosită rar, recomandăm spălarea manuală a argintului imediat după utilizare sau rularea unei pre-clătiri reci în mașină direct după încărcarea acestor obiecte. Trebuie să evitați de asemenea orice contact direct între argint și oțelul inoxidabil în mașină. Cu toate acestea, nu doar influențele externe cauzează pătarea argintului. Compoziția și procesarea placării argintului joacă un rol decisiv. De exemplu, argintul marcat 800 poate deveni auriu până la maro închis din cauza conținutului său mare de cupru de 200 părți la 1000. Din acest motiv, este mai puțin potrivit pentru mașina de spălat vase. Cu toate acestea, dacă a fost acoperit ulterior cu argint în baie galvanică, se va comporta ca un strat de argint de 90 sau 100. Tacâmurile de argint foarte vechi la care stratul de argint a fost deteriorat de-a lungul timpului, uneori până la punctul în care se vede materialul de bază, are o tendință mare de pătare. Tacâmurile de acest gen nu ar mai trebui spălate la mașină. În general, nu se poate evita pătarea tacâmurilor de argint. Decolorarea obiectelor din argint poate fi îndepărtată prin lustruirea metalului.
Aceste culori "curcubeu" reprezintă un tip de pătare cauzată de unele tipuri de mâncare cum ar fi conopida, țelina, gulii, ciuperci, cartofi sau pește fiert. Este de asemenea posibil ca apa de spălat care conține astfel de substanțe să cauzeze decolorarea altor obiecte din mașină. Aceste culori în degrade sunt straturi foarte subțiri care aderă la oțel. Ele sunt complet inofensive pentru sănătate și pot fi îndepărtate cu un agent de curățare pentru mașina de spălat vase sau prin lustruirea metalului.
Astfel de pete de rugină, numite rugină imediată, de pe vasele sau tacâmurile din oțel inoxidabil sunt transferate în generat din alte surse. Acestea ar putea fi șuruburi care nu sunt din oțel inoxidabil, de exemplu, folosite pentru fixarea mânerelor pe căni sau cratițe. Alte surse de rugină ar putea fi ustensilele de bucătărie emailate cu smalțul sărit, cuțitele de curățare, strecurătorile de ceai sau alte ustensile de bucătărie din oțel ușor aliat. Altă cauză obișnuită a apariției ruginii imediate este deteriorarea stratului de plastic de pe sertarele pentru vase, care expun tijele de metal de dedesubt. Rugina dezvoltată este apoi distribuită de apa de spălare din mașină și se depune pe obiectele din oțel inoxidabil. Detergentul pentru mașina de spălat vase nu poate cauza apariția ruginii. În cazuri rare, rugina poate fi adusă în mașină de apa din rețea.
Cel mai frecvent tip de corodare a oțelului inoxidabil este coroziunea pătrunsă, care are efect distrugător asupra materialului. În special lamele cuțitelor sunt susceptibile de corodare. Corodarea începe cu găuri mici ca niște gămălii de ac invizibile cu ochiul liber. Pe măsură ce găurile cresc, zonele deteriorate de culoare gri închis până la negru și structură granulară, pot măsura mai mulți milimetri. Motivul pentru această corodare este distrugerea stratului protector de suprafață. Clorura, prezentă în forma sării obișnuite din apa de băut și resturile alimentare, cauzează această distrugere. Acizii din mâncare amplifică de asemenea acest efect. Prin urmare, este important ca atunci când se completează rezervorul de sare pentru maşina de spălat să vă asigurați că nu rămân reziduuri de sare în partea de jos a mașinii sau pe alte componente pentru niciun interval de timp. Acest lucru se poate evita rulând un ciclu de pre-clătire sau un ciclu scurt în mașinile mai noi pentru a clăti orice reziduuri de sare rămase în interiorul maşinii. Produsele alcaline, cum ar fi soluțiile de detergent, nu cauzează corodarea pe suprafețele de oțel inoxidabil.
Dezvoltarea corodării sticlei, care cauzează apariția peliculei albe, depinde de tipul de sticlă implicat și de condițiile de spălare a vaselor în maşină. În ciuda rezistenței sale chimice, sticla poate fi deteriorată de-a lungul timpului de apa pură sau de soluțiile apoase. În consecință, sticla se mătuieşte și paharul pare afectat de vreme. Acest efect este accentuat de alternarea constantă dintre starea umed - uscat și diferențele de temperatură (în timpul ciclului intermediar de spălare). Cu toate acestea, poate dura timp îndelungat până la dezvoltarea unor efecte de mătuire a sticlei, ca rezultat al spălării paharelor în mașina de spălat vase. Deoarece paharul este de obicei atât de sclipitor și transparent, toate modificările devin brusc vizibile la un moment dat. Nu există nicio legătură cu tipul de detergent. Acest tip de corodare a sticlei poate apărea cu orice detergent de spălare automată a vaselor. Totuși Somat All in One sau Somat Gold au incorporată o funcție de protecție a sticlei care ajută la protejarea paharelor mai mult timp față de efectul de coroziune.
Iată un sfat util pentru viitor: Atunci când cumpărați pahare, priviți indicațiile și notele privind adecvarea pentru spălarea la mașină. Unii producători garantează rezistența paharelor pentru un număr prestabilit de cicluri de spălare la mașină.
Suprafața care respinge apa face dificilă uscarea plasticului. În timpul uscării, aceasta duce la formarea picăturilor. În plus, plasticul absoarbe greu căldura. Din acest motiv se usucă mai greu decât alte tipuri de material. În funcție de starea obiectelor din plastic (vârstă, suprafață aspră, zgârieturi, etc.) și de performanța de uscare a mașinii de spălat vase, unele obiecte pot ieși din mașină ușor umede.
Zgârieturile sunt întotdeauna rezultatul acțiunii mecanice asupra suprafeței de sticlă. Este puțin probabil ca un pahar de băut utilizat zilnic să nu prezinte o astfel de acțiune. În timpul spălării vaselor la mașină, zgârieturile și urmele de ciocnire apar mai ales atunci când paharele sunt ciocnite unele de altele sau de obiecte dure. Acest lucru se petrece atunci când sunt puse în mașină sau pentru că stau prea aproape unele de altele pe sertar şi astfel se ating unele de altele. Acest fapt poate avea ca urmare apariția urmelor de corodare în jurul circumferinței deoarece paharele tind să se rotească pe durata spălării. Zgârieturile pot apărea pe unul sau pe toate paharele. Semnele de ciocnire sunt deteriorări preliminare care nu sunt vizibile în mod normal cu ochiul liber. La microscop se pot observă niște crăpături foarte fine dispuse unele peste altele ca niște cruste. Ele devin vizibile ca niște crăpături fine după spălarea repetată la mașina de spălat vase. Cu cât sticla se spală mai frecvent la mașină, cu atât urmele de zgârieturi devin vizibile, deoarece apa și soluțiile de spălare apoase pătrund în zgârieturi sau în crăpăturile fine. În consecință, particulele de sticlă afectate se desprind. În final, acest proces este accelerat de scăderea temperaturii dintre ciclul de curățare fierbinte și ciclul intermediar rece.
Contrar părerii generale că sticla este foarte netedă și impenetrabilă, suprafața sticlei are de fapt o structură brută și neregulată, ce poate fi observă la microscop. Particule mici de murdărie pot fi prinse în aceste crăpături în timpul utilizării și spălării la mașina de spălat vase și, în funcție de condițiile de spălare la mașină (programul selectat, temperatura de curățare, presiunea de pulverizare etc.) este posibil să nu poată fi îndepărtate la fiecare spălare a paharului. Mai ales la paharele înalte, a căror bază probabil nu este atinsă de jetul de pulverizare, acest fenomen poate apărea mai frecvent. Din cauza proceselor chimice, aceste particule se pot schimba cu timpul și pot conduce la apariția unor mirosuri în pahar. Atunci când se folosește paharul, mirosul este transferat la băutura din pahar. Efectul se observă mai ales la apa minerală carbogazoasă, deoarece ridicarea bulelor de gaz desprinde particulele din peretele paharului și le duce la suprafață.
Corodarea sticlei pe paharele care au fost utilizate mai mult timp conduce, de asemenea, la modificarea structurii de suprafață și face mai ușoară prinderea în suprafață a particulelor microscopice.
Pentru eliminarea mirosurilor neplăcute din pahare, poate fi utilă spălarea paharelor de mai multe ori la rând la un program cu temperatură mare. Când se procedează astfel, paharele trebuie așezate pe sertar astfel încât jetul de pulverizare să ajungă la fiecare parte a suprafeței lor. În funcție de starea și de vârsta paharelor, este posibil să nu se poată elimina complet mirosurile.