Porții: 8
Ingrediente:
- 3 vinete
- 1 ceapă
- 3 căței de usturoi
- 500 g de cartofi
- 500 g de carne tocată de miel
- 5 lingurițe de pastă de roșii
- 800 g de roșii la conservă (întregi, decojite)
- 1 linguriță de chimion
- 1 crenguță de rozmarin
- ½ lingurițe de scorțișoară
- 3 lingurițe de unt
- 5 lingurițe de făină
- 750 ml de lapte
- 1 ou
- 100 g de parmezan
- 100 g de nucșoară
- 100 g de sare
- 100 g de piper
- 100 g de ulei pentru prăjit
- 100 g de ulei pentru ungere
Ustensile: prosoape de hârtie, tocător, cuțit, o cratiță mare, tigaie de prăjit, cuptor, o oală mare, tel, tavă de copt
Tăiați vânăta în felii de aproximativ 1 cm grosime, tocați ceapa foarte fin și tocați usturoiul. Presărați sare pe ambele părți ale feliilor de vinete, așezați-le pe un prosop de hârtie și lăsați-le de-o parte cca 20 de min. Între timp, spălați bine cartofii și fierbeți-i cu tot cu coajă cca 15 min. la foc mediu, apoi lăsați-i de-o parte.
Puneți uleiul la încins într-o oală la foc mediu-mare, adăugați carnea de miel tocată și lăsați-o la foc mic timp de cca 3 min. până devine maronie, apoi adăugați ceapa și usturoiul tocate. Adăugați pasta de tomate și roșiile la conservă. Amestecați ingredientele și asezonați cu sare, chimion, rozmarin și scorțișoară. Reduceți intensitatea focului și lăsați să fiarbă la foc mic cca 50 de min.
Preîncălziți cuptorul la 200°C. Între timp, uscați feliile de vinete cu prosopul de hârtie. Încingeți uleiul într-o tigaie la foc mediu-mare și prăjiți feliile de vinete până devin aurii spre maronii pe ambele părți. Apoi așezați-le pe o farfurie, pe care puneți niște prosoape de hârtie, pentru a se scurge rapid.
Pentru a prepara sosul beșamel, topiți niște unt într-o cratiță la foc mediu. Cerneți niște făină și amestecați continuu până devine o pastă. După ce începe să facă bule, reduceți intensitatea focului și adăugați treptat lapte în timp ce amestecați cu telul. Amestecați rapid cu telul până ce sosul devine fin, apoi lăsați-l la fiert la foc mic cca 3-4 min. până se îngroașă. Luați-l de pe foc și bateți un ou. Asezonați cu nucșoară, sare și piper după gust.
Ungeți o tavă mare. Tăiați cartofii în felii groase, așezați-i într-un strat egal pe partea de jos a tăvii și presărați puțină sare. Adăugați deasupra un strat de vinete, apoi sosul cu carne, presărați niște brânză și turnați deasupra sosul beșamel. Puneți musacaua în cuptorul preîncălzit la 200°C cca 45 de min. sau până când în partea de sus apar picățele maronii. Scoateți-o din cuptor și lăsați-o să se răcească puțin înainte de a o tăia. Poftă bună!
După ce ai terminat de gătit nu trebuie să îți faci griji de vasele murdare! Bucură-te de mai multe #momenteimpreuna alături de cei dragi!
Cu Pur și Somat, chiar și cea mai dificilă murdărie, precum grăsimea și resturile de mâncare arsă, este îndepărtată cu ușurință.